Copyright 2021 - Vogelvereniging Laarbeek  Tussenkopje                            Thuis bij: Henk Gruijters    Terug                              Ik was op huisbezoek bij de Fam. Gruijters in Beek en Donk, Henk is onlangs op de Jaarvergadering van ,, VV. LAARBEEK” gehuldigd met de speld van 50 jaar lid NBvV. Dus de vraag of Henk al lang vogels heeft was overbodig. Onder genot van een lekker kopje koffie mocht ik Henk alles vragen over zijn vogels. Henk geniet alweer 15 jaar van zijn pensioen.  Voor zijn pensioen is Henk werkzaam geweest bij ,,Daf “ in Eindhoven. Toen Daf ophield met bestaan is Henk doorgestroomd naar Volvo en nog later naar Mitsubishi. Henk is lange tijd betrokken geweest bij vogelvereniging ,,De Vogelvriend” Beeken Donk waar hij 40 jaar een bestuursfunctie heeft bekleed waarvan vele tientallen jaren als voorzitter. Het vogels bestand bestaat bij Henk uit kleurkanaries in de kleuren: Zwart-Rood, Bruin-Rood, en Rood vetstof en Grote Parkieten zoals Pracht Rosella en Penant parkieten en Neophema’s zoals Turquoisine en Elegant parkieten. Onlangs haalde Henk op de Ned.Kampioenschappen nog Zilver met een Neophema parkiet, alle parkieten zijn in wildkleur want mutaties kunnen Henk niet bekoren. De Neophema’s worden in ruime broedkooien gekweekt, de grote parkieten buiten in ruime kweekvoliere’s. Op mijn vraag hoe Henk besmet is geraakt met het vogelvirus bekende zijn vrouw dat zij daarvoor verantwoordelijk was. Zij had Henk eens een vogeltje cadeau gedaan en met dat vogeltje is alles begonnen ruim 50 jaar geleden. Henk streeft erna ongeveer 125 stuks kanaries te kweken + een aantal parkieten. Eivoer maakt Henk zelf. Als basis een bestaand eivoer waar hij zelf nog beschuitmeel, gekookt ei en conditievoer aan toevoegt. Ook kiemzaad vind hij belangrijk, verder een stukje fruit of een wortel. Behalve dat een wortel door veel vogels graag wordt gegeten is het voor rode vogels een extra toevoeging om de rode kleur te bevorderen. Medicijnen zijn onbekend, wel een middeltje onder de vleugel tegen bloedluis. Behalve vogels kweken heeft Henk nog een hobby namelijk zingen in een koor. V.V.Laarbeek wenst Henk nog vele jaren plezier met beide hobby’s!!!! Theo Heinsbergen.